IMG_4080

Fokus på framtiden

Under en längre tid så har träningen med Ferri stått still och jag har känt att vi liksom inte kommer någonstans i träningen. Men jag bestämde mig för att ta tagi saken och funderade på framgångskoncept och kom fram till att korta, planerade och effektiva träningspass vore något för oss, sagt och gjort och så blev det. Min tanke är att skapa en trygg och säker tävlingshund. Min tanke på senare tid är att många ekipage har bra belöningar, men att belöningarna/ leksakerna liksom tar över den social biten mellan förare och hund. Jag vet med mig själv, har jag en superleksak eller supergott godis, så tonar jag omedvetet ner min egna socila belöning gentemot hunden. Men detta kan jag inte använda på tävling, utan jag vill utveckla en relation till Ferri som gör att jag kan tala om för henne att hon är världens bästa hund och sedan jobba vidare. 

Jag har delat in träningen i många små och genomtänkta pass, jag har kört hemma och på på nya ställen. jag har hela tiden sett till att hon lyckas med de uppgifterna som hon fått och har hon misslyckats så har det inte gjort så mycket, utan jag har försökt att stärka henne i ett fel kan hända, men hon får köra på och sedan har jag sett till att hon lyckas nästa gång. 

Igår var det lite av ett test, för att se hur långt vi kommit i vår träning. Vi hade tävlingsträning på klubben och min tanke var att plocka ut moment som hon kan hyfsat och som hon skulle få lite hjälp med. Gruppmomenten är uppdelade i plats med skott, sittande i grupp, plats utan skott och sdan en träningsplatsliggning, där alla som vill ha gruppmomentet, men inte tävlingsmässigt, utan man kan ha hunde kopplad, gå tillbaka och belöna lugnt osv. Ferri fick vara med på den sista platsen och sedan hade vi dragit startnr 1, så det var bara av planen och sedan ut igen. Inrop på planen och en startpunkt för inkallningen, hon fick hjälp in i ingången och sedan social belöningen för att sedan få en leksak i transporten till nästa moment som var klass 1:s hopp, inga problem, upprepade mig att hon fick social belöningen och sedan en leksak, vi avslutade med klass 1:s apportering, med en för Ferri, nya apportbock.  Ferri löste sina uppgifter strålande och jag fick ett enormt stort kvitto på att vår träning fungerar :-) 

Roligt även att se att några ekipage som var med på klubbens träningstävling förra gången var med nu också och min uppfattning var att de hade en tydligare plan för hur de skulle lägga upp kvällen. Min uppfattning om träningstävling är att kunna ha mycket i den yttre miljön som påminner hunden om tävlingssituationen och min grundtanke är "vad vill jag att min hund ska tänka i en sådanhär situation". Jag vill kunna bygga Ferri till en hund som går in på planen med självförtroende och är lika glad när hon går in som när hon går av planen. 

Och jag tror jag är på god väg!

Ha en fin kväll!
//
Hanna

Foto: Lotta Ollander

-

-