IMG_4080

Vikten av att kunna förklara

Detta bild är en som ofta cirkulerar i hundträningskretsar. Vi som hundtränare har ofta en plan om hur vi vill att momenten ska se ut när de är klara, alltså vi har en målbild. Ofta vet vi också att vägen till vår målbild inte är helt rak, även om vi har de bästa förutsättningarna, så poppar det upp något beteende som inte är önskvärt. Jag tror inte att det spelar någon roll hur väl förberedd hundtränaren är, utan alla kommer köra i diket, men frågan är bara hur djupt vi gräver ner oss innan vi upptäcker att vi har kört av den tänkta vägen.

Just nu så har Ferri startat sin karriär som eventuellt blivande sökhund. Ferri är en väldig utmaning för mig, som är mest som en stormvind och därmed passar bra ihop med hundar som Uma. Med Ferri gäller det att tänka till ordentligt innan passen, för hon är en tänkare och vill gärna göra rätt, men istället för att pröva igen när det blir fel, tittar hon på mig och liksom säger: "men FÖRKLARA bättre, vad vill du!!" Jag vill få så få frågetecken som möjligt för henne, för hon är en hund som vill vara tillags och vill förstå, så min uppgift är att tillrättalägga alla övningar som hon får göra. I söket så har vi börjat med att hon fick leka med figuranterna i skogen och som sedan gick och gömde sig. Ferri fick "tuffla" iväg, det går inte fort, tills hon hittade figuranten och där blev det fest. Nu har hon förstått vad som förväntas av henne och då kommer målmedvetenheten och farten hos henne. Så på fyra sökpass har vi gått från att "bara" leka med figuranter till att hon får en liten påverkan och figuranten gömmer sig under ett skynke. Helt ny miljö och nya figuranter och hon tuffar på. Ett riktigt bra kvitto för mig, att jag förklarat rätt.

Likadant är det i lydnadsträningen. Just nu håller vi på med att hon ska lära sig olika targetar. En target som hon ska springa till, ifrån mig,  vi jobbar med pallen intill sidan för utgångspositionen och vi jobbar med tasstarget för fjärren för låsta framben.  Vi jobbar även med attiyden i fria följet, målbilden är att kunna visa upp et härligt fritt följ med stort engagemang och precision.

Det viktigaste jag lärt mig under den tiden som jag tränat Ferri är att jag måste planera träningspassen, ta tid på dem så att jag inte bara kör på för att det går bra, utan faktiskt kan vara nöjd med det vi presterat på den utsatta tiden. Jag försöker få till många korta pass under dagen och framför allt, planerade sådana. Jag försöker även att förklara för mina träningkamrater hur jag vill att träningspasset läggs upp, för då är vi flera som kan tänka genom och planera träningspasset så det passar fina Ferri. För fin är hon, bara jag förklarar vad jag vill ha och accepterar att farten kommer med säkerheten.

Må så gott med Era fyrbenta.
 

B2F36D11-0327-4176-91A3-94E8632D4858.jpg
B2F36D11-0327-4176-91A3-94E8632D4858.jpg

-

-