IMG_4080

SM, DM, pensionär och NM

Förra helgen genomfördes en av årets höjdpunkter för oss Bruks-nördar, nämligen Bruks- och IPO SM. Detta år så var det Malmö som stod som värd för Svenska Mästerskapen. 

Väldigt roligt att vi bägge två var kvalade med varsinn hund i olika grenar, Uma i sök och Sky i spår. Mästerskapen inleddes med invigning och lottning på fredagen för att sedan genomföra platsliggningen. Rapporthundarna fick även göra sitt uppletande på fredagen.

Sky blev lottad i grupp B som skulle börja med spår på lördagen och Uma fick startnr 11 och skulle börja med uppletande vid 9 på lördagen. Bägge platsliggningarna gick fint.

Spännande för iår var att man som tävlande själv fick ta sig ut till samlingsplatser för vidare transport till spår- respektive sökmarkerna. Fredrik och Sky fick tyvärr bakspår men alla pinnar :-) Det som var genomgående med uppletandet var att det var väldigt svårt för hundarna. Uppletanderutan låg precis intill havet och området var avspärrat med kravallstaket och innanför där så var uppletanderutan uppmärkt. Det blåste verkligen åt alla håll, baslinjen var parallellt med havet, så havet låg till vänster och sedan var det publik på tre sidor, inte helt lätta förhållanden för hundarna och många hundar nollade uppletandet. Jag började att skicka på vänster  sida och Uma drog rakt ut och hittade ett föremål direkt, hon tog in ett föremål på nästa skick och jag drog en lättad utandning, nu hade vi betyg iaf. Sedan jobbar Uma på rejält bra och inom sista minuten så får hon in 3:e föremålet, YES!! Betyg 7-7. Sedan så var det bara att hoppa in i bilen och åka mot samlingsplatsen för söket. Vi skulle gå ut som startnr 1 i vår grupp och hade en starttid klockan 12:55. Det var 7,5 mil till sökrutan. Vi blev lite sena i vår grupp till samlingen och sedan var det ytterligare 20 minuters resa till sökrutan, så det blev tight med tid när vi kom fram, domarna var påväg upp till rutan precis när vi anlände. Även om jag hade förberett allt så blev det ändå snålt med tid för uppvärmningen. Jag försökte gör de förbredelserna som vi brukar och de som känner mig vet att jag är väldigt noga med uppvärmningen. När jag hade värmt i fyra (!) minuter så busvisslar de efter mig och jag får säga till dem att vi måste få en chans att värma upp. Funktionären säger att det tar ytterligare en liten stund att gå till nästa station, så vi går vidare och helt plätsligt är vi vid starten, känner att jag är lite stressad. Uma är flåsig, då jag vill värma upp henne rejält. Tävlingsledaren är jättegullig och säger att vi får en stund på oss, men jag vet ju samtidigt att de väntar på mig, så vi går in och kör. Jag känner mig faktiskt lite oplanerad och ofokuserad och känner att Uma blir trött och hon är mycket flåsigare än hon brukar vara. Vi hittar tre figuranter och det var riktigt slitgöra och hon ställde verkligen upp, finaste gumman! Vi fick avdrag för att hon stannade och drack vatten (vilket inte har hänt på läääänge) samt att vi fick lite oavsökt på sista metrarna på ena sidan, betyg 8,5-9. Det var många höga betyg i söket, så vi landade som nr 8 efter första dagen.

Fredrik och Sky då, jo de åkte tillbaka till tävlingsområdet för uppletande och de fick in ett föremål och Sky letade och letade, men fick tyvärr inget mer föremål och nollan var ett faktum. De landade på en 18:e plats efter lördagen. 

Söndagen inleddes med en rivstart, då Millis ringde och frågade vart Fredrik var. Han var tydligen efterlyst på lydnadsplanen. Vi hade tittat på alla listor som vi hittade, både på nätet och det som Fredrik fick vid lottningen och vi kunde inte utläsa att hans grupp hade någon annan starttid än  klockan 9. Så nu vart det bråttom från campingen och frågan var om de skulle få starta överhuvudtaget. På tävlingsområdet tog jag kontakt med överdomaren som förstod vårt problem direkt och skulle prata med funktionärerna i spåret. Tydligen var det ytterligare en i spårhundsgruppen som missat sin lydnadstid. Efter lite väntan fick vi beskled om att Fredrik och SKy skulle få gå in och göra sin lydnad och som de gör det :-) De går in och levererar spårhundsgruppens bästa lydnad! Fantastiskt härligt att se Sky som nu gjorde sin sista tävling som 10,5 år och han gör det så bra! De avancerade 8 platser med sin lydnad och kom 10:a totalt. Så nu ska Sky få bli pensionär och han avslutar på ett riktigt fin sätt.

Och så till Umas lydnad. Det var mycket upp och ned, sämsta var krypet och framåtsändandet, men det har varit akilleshälarnma på senste tiden och våra quickfix gick helt enkelt inte genom. Men iår var hon inte störd av publiken, även om vi fick en svår störning i form av fotbollsspelare, så det blev lite extrakommandon här och där. Vi tappade vår 8:e plats som blev en 9:e plats totalt. Kan inte vara missnöjd med det, då hon har hittat 3 föremål på uppletandet och 3 figuranter. 

I lördags så började jakten på nya kvalpoäng och vi böjade på Falbygdens BK. Vi fick där ihop 9,5-9,5 på söket, 10-10 på uppletandet och sedan en fin lydnad på 262 poäng, så totalt 597,5 poäng :-) vinst och cert.

Söndagen så var det DM i sök på Kopparbergs BK. En tuff bana som Uma jobbade på fint i. Banan gick på en häll, med starkt kuperad terräng på bägge sidor, på höger sida så var det en kraftledningsgata ute på 40-50 meter. Vinden ställde till det lite för oss idag, men väldigt roligt att det blev tekniskt svårt. Uma fick figge nr 2 i näsan när hon kom in från markeringen på figge nr 1. Sedan när jag skickade ut henne på vänster sida så blev hon kort över ett berg som låg ca 3 meter från stigen, hon fick antagligen vind på figge 3 och när hon kom över krönet på berget så blev hon väldigt förvånad (hon såg ut som det iaf, liksom "vad gör Ni här"). Jag skickade om henne på vänster sida och sedan så kom hon in till stigen och jag skickade henne på högerb sida, där fick hon träff på 3:e figgen. Så nöjd med hennes jobb, betyg 9-9,5, avdrag för ett grunt slag och troligen för att jag fick ropa in henne när hon blev ståendes på berget. Lydnaden gick ok, men hon ramlade ner från stegen! Vilket aldrig har hänt, hon hade lite bråttom upp, kan man säga... Uppletandet så missade vi ett föremål och betyg 8-8. Kommer inte ihåg totalpoängen, men det blev vinst och 26:e certet och DM-mästare för 3:e året i rad! 

Nu blir det träning inför Nordiska Mästerskapen som går i Vallentuna 18-20 September.

Nedan är bilder från SM som är tagna av Bettan Bergström, Erica Häggström, Maria Nilsson och Richard Lundström (Loboo Hundartiklar). Bilden från DM är tagna av Annelie Rosenborg.

-

-