IMG_4080

Jag har gått en längre tid och haft detta inlägg i "kroppen". Jag har under en tid fått höra när jag håller kurser, "tänk om jag bara gjort rätt från början", "såklart det är är så, varför är jag så trög?", "tänk om min hund haft en annan tränare", ja, Ni förstår grejen.

Detta har jag funderat en del på, varför ser man ner på sin egen prestation? Det är inte alls säkert att resultatet hade blivit bättre med någon annan förare eller på något annat sätt. Jag tycker att det är synd att föraren inte kan se sin prestation i sammanhanget. Många gånger möter jag rädslan av att börja med ett moment eller inlärning, för att man inte vill att det ska bli fel. Min erfarenhet säger att det spelar ingen roll vilken väg eller metod du använder, det går sällan spikrakt till slutmålet och det är ju de krokiga vägarna som gör att vi utvecklas och lär känna vår ahundar, vad de har lätt och svårt för. Så länge man inte är orättvis mot hunden, så testa. Att ha erfarenhet med sig i bagaget som hundtränare, gör ju att man kankse inte hamnar så djupt i diket, men i diket hamnar man oftast ändå, frågan är bara om man åker av på höger eller vänster sida av vägen...

Jag önskar också att hundtränaren kan se att allt det de gjort som ekipage fram tills nu, är ju det som gjort att de hamnat där de har, både på gott och ont! Hundar är individer med allt vad det innebär och det som är rätt denna vecka är inte alls säkert att det är rätt nästa vecka.., samtidigt som det som är fel denna dag, kan vara helt rätt om 6 månader. Inlärning och träning är en del i preocessen framåt, att lära känna varandra, vad fungerar för Er. Ibland upplever jag att hundtränare är så rädda för att göra fel, att man låser sig i den tanken, istället för att bara gå ut och göra och se vart det tar vägen, för hur fel kan det bli?

Och skriver man dessutom träningsdagbok, så är det lätt att se förändringarna, även om det känns som om man står och stampar på samma ställe! 

Stort lycka till med den fortsatta träningen!

Läs hela inlägget »

Det är inte direkt så att vi ligger på latsidan, även om det inte uppdateras här så mycket.

Flocken har utökats med en liten tjej, Amina, som är från Kennel Buzzkills och som vi har på halvfoder till kennel Brindles, där Aminas pappa Crash bor. Tanken är att Amina ska får träna och tävla skydd och mondioring, spännande att kasta sig ut i en ny värld med en nya ras!

När jag blickar tillbaka på 2016 så är det lätt att känna att det var ett skitår, Uma fick borrelia och Nellie fick tassa vidare. Sm gick skit på grund av att Uma hade en obehandlad borreliainfektion i kroppen. Lätt att klandra sig i efterhand, men just då kände jag verkligen att jag fuderade mer på mitt träningsupplägg än att hon var sjuk, det var så ojämnt och hon kändes ändå i bra form:-(

Ferri och Ubbe har gjort fina resultat på vallbanorna tillsammans med Fredrik, riktigt roligt att se.

I veckan som var så var Ferri och jag och jag på kurs för Niina och Kenth Svartberg. En riktigt bra kurs som inriktade sig mot tävlingsekipage, kul att få utmana sig själv och hunden. Jag som trodde Ferri var lite otränad, hon gick så fint, allt som hände var liksom "jaja, var det allt??" Häftig känsla.

Tävlingssäsongen 2017 närmar sig med stormsteg, även om jag längtar till barmark, hela dagar i skogen tillsammans med vänner och hundar, känner jag mig inte riktigt redo än, känner att vi är inte riktigt framme än där jag vill vara i träningen när vi drar igång. Nu kan isen och snön försvinna, tack!

Ha det!  

Läs hela inlägget »

Fredag till söndag har det varit hundträning konstant, både i teorin och i praktiken! En fantastiskt kickstart och komma igång. Så många kloka hundtränare på ett och samma ställe!

Vi började weekenden med att åka till Kungsörs hundarena för lydnadsträning tillsammans med Erica, Emma och Anna. Vid lunch så anslöt Else. så roligt att få till sig nya infallsvinklar på moment och problem som man liksom har kört fast i tillsammans med det ordinarie träningsgänget. Tränade Ferri större delen av dagen och det fanns bara en sak vi ska göra: GASA!! Matten blev svettig av att gasa gasa och Ferri svarade fint på träningen och sov som en stock i bilen. Jag blir glad i hundträningshjärtat när Ferri står utanför dörren till hallen och vill IN och börjar se lite galen ut! Me like!

Jag var även "modig" och tog in Uma för att visa fröken Emma hur vårt fria följ har ändrats och hej och hå, det har det! Känner att Uma har landat mer och mer i vårt fria följ att hon t.om. kan tas ifrån bilen och in på planen och inte vara tokhet. 

På fredagen så anslöt Heléne och Vinna, då vi skulle gå från inomhuslydnad till utomhus sök. Målet var att hinna med två pass sök per dag. Vi var ett härligt gäng som for ut i skogen på lördagsförmiddagen. Ferri har varit en slowstarter i söket, hon är, i motsats till  Nellie och Uma, en hund som vill vara nära i arbete och det har känts som om jag liksom får skakat av mig henne från mitt vänster ben. Men nu verkar vi ha hittat ett sätt som hon trivs med och växer av. Vi har kört påverkningar, utläggning av figuranter och bananer. I somras körde jag några markeringar med lösrulle och lill-klok som hon är, så såg hon ut som ett stort frågetecken hos figuranten när hon inte fick lösrulle, utan direktlek, så det vara bara att göra som hon ville, så vi slängde på lösrulle också och det var ju liksom inga problem:-) Tyvärr hade vi otur med att två hundar skadade sig under första passen på lördagen, så tråkigt! Ferri fick två sökpass på lördagen och Uma fick ett pass och hon var HET! Jisses, hon tog i från klorna!

På söndagen så hann jag ett pass med Ferri och ett pass med Uma. Samma sak här, blir så glad när Ferri bogserar in mig i sökrutan och nu jobbade vi med minnesträning och hon fick även två tomslag. Så som vanligt med Ferri, när poletten ramlar ner vad hon ska göra, så ramlar den ner ordentligt och vi får en utvecklingskurva som går rakt upp. Uma var ännu mer laddad än dagen innan, tjohej vad det gick! Hon tog i så hon nog sprängde sig i början av rutan och det är längesedan hon gjorde, flera år! Men roligt att hon är så laddad och bara kör!

Nu kom det mer snö, natten som var, så sökträningen läggs lite på vila, men just nu så har jag så mycket att ta in och analysera från helgen som varit att jag känner mig rätt nöjd!

Må så gott!
 

Läs hela inlägget »
Dagen inleddes med fantastiska Siv Svendsen som förläste om MOTIVATION.

Siv är en instruktör som jag stengillar, har haft förmånen att vara åhörare och deltagare på flertal av hennes kurser och hon håller sig till samma tänk, MEN utvecklar sig hela tiden inom det! Det tycker jag är fantastiskt, hon fortsätter vara nyfiken på hundens träning :-)

Siv började med att ställa två frågor:
- Vad motiverar hunden att vara fokuserad?
- Vad motiverar föraren att vara fokusera?
Sivs erfarenhet säger att när träningen går bra, vill man göra mer av den! 
Siv använder leken för att få fram olika modus i hunden och hon använder olika leksaker för olika känslor hos hunden. Det mesta går att lösa med lek, d.v.s är föraren nervös? Lek med hunden och få ur dig lite av "nerverna" och är hunden känslig? Lek med den för att få den att fokusera och slå ut miljön runtomkring. Ju roligare hunden tycker det är, ju mer engagemang kommer Du få från den. Kör många korta pass, så hunden orkar vara engagerad hela tiden. En fingervisning i leken är:
- en hund med motivation så avdramatisera leken.
- en hund med lite otivation så dramatisera leken.
Ju mer engagerad Du är i träningen, ju mer engagerad är hunden!

Pedagogiska Siv visade med legobitar att ju bredare grund man lägger ju lättare är det att få det stabilt och få till övningarna. Bygger man fort och på höjden, kan det bli bra, men om det rasar så är det svårt att bygga upp det på nytt. Utvecklingen går snabbt om Du bygger ett torn, men det blir inte speciellt stabilt.

 Lär in övningar och när hunden kan dem, ta in dem i en nya miljö. När Du har en valp, ta med den på många nya ställen och träna på ingångar på planen. Så fort den tar kontakt med Dig, belöna massor! Så när Ni kommer till en nya miljö = tävling så ska den vara så stensäker på att det är kontakt Du vill ha, för det är det den har lärt sig i alla miljöer.

Hur vill vi ha hunden mellan momenten? Belöna transporterna. Lägg stor vikt och massor, massor av belöningar vid ingångar på planen och mellan momenten. Ju tidigare Du börjar med att tävlingsträna med valpen ju lättare kommer det bli framöver (rätt så självklart, men varför gör vi inte det mer?) Exempel på det kan vara publik, ringband, tävlingsledare/ domare som går efter ekipaget. Bygg tävlingsträningen bit för bit.

Ferri och jag fick den stora äran att gå in och visa hur vi jobbar mellan momenten. Väldigt roligt och inte nervöst, men man vill ju alltid prestera. Ferri var inte så brydd i att det satt 50 personer och tittade på henne. Detta är jag så nöjd med, sedan att det vart missar i momenten kan jag leva med, men hennes attityd att vilja vara med mig gav mig masor av information och bekräftelse inför fortsatt träning!

Tänk på vart Du belönar i momentet och vart Du belönade senast, så hunden inte misstror Dig eller tappar lusten att utföra momenten/ fortsätta jobba, för att belöningen inte kom där den alltid annars brukar komma. Hunden ska ha lika stora värderingar i hela momentet och förväntan på belöning. Siv definerar att en kedja är att hunden ska göra mer än en sak innan belöning. Tänk som ett lapptäcke i kedjan, lapparna är övningar och sömmarna är transporter, tillsammans blir de ett helt täcke. Ju längre hunden går i en kedja, ju längre kommer belöningen att vara på Sivs sätt. En kedja som är en minut ska resultera i en belöning som är en minut lång, detsamma med en 10 minuter lång kedja, den ska resutera i en 10 minuter lång belöning! Belöningen är bensin för nästa kedja, tankar du lite, får du lite tillbaka och kommer en kortare sträcka innan soppatorsk, men vid mer tankning kan Du komma fram till ditt mål. Träna så att övningarna blir bättre nästa gång, då vet du att du har fungerande metod och belöning.

Sätt upp mål i din träning, har du inte mål, det vill säga vet vart du ska, så spelar det ingen roll hur man tränar eller hur fria följet ser ut. Siv uppger att hennes mål ska få igång hennes känslor, t.ex. att någon säger till henne: "det där kommer Du aldrig att klara", då jävlar ska ni få se..., då kommer SIV ;-)

Vad driver gör dig motiverad? Siv sa att något som får henne motiverad att föra träningsdagbok är att hon älskar att köpa nya anteckningsblock, pennor och leksaker. Hon skriver oftast inte ur sina böcker, men  hons kriver ungefär hälften och sedan köper hon en ny, men det må så vara ;-)

En av de mest värdefulla meningarna Siv sa idag och som fick mig att tänka till var, att om jag blir skadad imorgon eller något som gör att jag aldrig mer kommer kunna träna hund, så ska jag aldrig ångra att jag inte tränade mer, gjorde mer och vågade mer med min hund <3 WOW!!

Vissa hundtränare/ personer blir mer motiverade vid tidspress, t.ex. du har en skoluppgift som ska lämnas in och du har tre veckor på dig, men du är som mest kreativ och engagerad kvällen innan, känns det igen? Jag gör det iallafall. Lär känna dig själv och sätt upp tidsramar för Dig själv och se till att de uppfylls. Blir det fel, så har jag iallafall lärt mig vad som fungerar och vad som inte fungerar. Vissa personer vågar aldrig gå över gränserna, vad kan hända om man går över gränsen? Det kan bli katastrof eller skitbra! Men det vet Du inte om Du aldrig korsar gärnsen och nästa gång Du står vid gränsen så har Du ju med Dig erfarenheten om tidigare gränsöverskridningar. Blir det fel? Det gör inget, men om det blir fel två gånger pröva något annat!

Något som var nytt för mig är Sivs kreativitetsövningar. Det går ut på att om maa stöter på ett problem, sätt dig ner och skriv ner precis ALLT, hur dumt det än är, som kanske kan lösa problemet. 

Har Du problem i något moment, ställ dig frågan, kan Du hitta andra situationer som likanar den som är ett problem?
T.ex:
- stegen --> hoppar sista pinnen. Lösning, använd det i en trapp istället.
- skall --> sitter inte still. Lösning, ha hunden på en pilatseboll så den måste vara stilla.
- 3-apporten --> hunden skippar sändandekonen. Lösning släng ut leksaker och lär den att springa fort med störning och kasta leksak istället för apporten.
- Apportupptag --> hunden vänder inte direkt efter upptag. Lösning, lär hunden att gå runt apporten innan upptaget.

VIKTIGT: Om Du börjar hitta ursäkter för att inte träna, se över dina mål!

När vi tränar hunden vill vi hela tiden att hunden blir bättre, viktigt att även fokusera på det som redan är bra, ack så viktigt!! Försök att se det positiva i alla situationer, det kommer att sprida sig och likadant om Du tänker negativt, Du väljer vad Du vill tänka! Ju fler positiva saker Du fokuserar på, ju fler positiva saker kommer att ske!

Som sagt, Siv är Siv och hon är fantastisk sprudlande och inspirerande! Är glad att jag kommit in i Siv-klanen ;-)

Eftermiddagen så var det Carin Bengtsson och Maria Brandel som föreläste om:
ATT LYCKAS PÅ TÄVLING- tur eller träning?

Detta är en föreläsning som jag sett fram emot MYCKET! Carin hade en föreläsning på clinicen för två år seda och jag kunde inte gå... (var liksom på smekmånad... ;-)) och jag stengillar Carin som person och jag ville verkligen maxa ut föreläsningen! Maria och Carin kompletterade varandra mycket väl! Två hundtränare och förare som haft stora framgångar på tävlingar och mästerskap. Så intressant att få hör vad de kan lära oss! Ursäkta för de bristfälliga anteckningarna, men jag satt med STORA ÖRON och bara lyssnade, tänkte och analyserade!

De bägge inledde föreläsningen med en liten sketch, där Maria blev inropad och var totalt oförberedd och hade noll koll på planen vad det gällde momentförberedelser och pratade med domaren! Skrattade så jag grät, känner igen beteendet som jag stött på på tävling som tävlande, funktionär och domare. I denna sketch är det roligt, i verkligheten tycker jag synd om hunden!!

Maria och Carin sa sedan: "att lyckas påtävling är att få ut lika mycket som på träning". Och så sant det är, du kan ALDRIG förvänta dig att hunden ska prestera bättre på tävling än på träning!
De tävlingstränar för att stärka hundens svaga och starka sidor. Och de ställde sig frågande till varför inte fler tävlingstränar, det borde vara lång kö till de tävlingsträningar som finns!

Få hundtränare/ förare är förunnat att behålla känslan för hunden, hundträningen och strukturten är svårt. Det är en svår balans .

De områden som Maria och Carin pratade om för att lyckas på tävling är:
- mål
- förberedelser
- kost och hälsa
- träningens delar
- tävlingsträning
- plan-do-check- act

MÅL:
- se resan som en kul grej, att orka tugga sig genom uppförsbackarna.
- Vad har du för mål och vad har du för motivation?
  * utföra uppgifterna fram till målet
- Typer av mål:
  * attityd och aktivitet på planen
- Sätta mål:
  * ha rätt förutsättnigar, t.ex. realistiska i förhållande till ditt liv, småbarn, sjukdom, jobb, o.s.v.
  * målbilder, både för hund och för förare
- Ha en plan och strategi för att nå målen: 
  * målen ska vara kontrollerbara- ej beroende av andra (t.ex. domare, andra tävlande o.s.v.)
  * man kan absolut ändra målen om de är för högt satta i förhålande till tidsaspekten
  * målet är att stärka självförtroendet hos hunden och föraren.
  * målet är en riktning i vilken ni ska röra Er.
- Utvärdering: 
  * varför vill Du ha det målet?
  * vad är syftet med målet?
  * vad vill du uppnå med målet?

En av de viktigaste meningarna på hela helgen:
ETT MÅL UTAN EN PLAN ÄR BARA EN DRÖM
 
Har Du svårt att hinna träna?
- träna på rätt delar, gör en styrlista över vad Du behöver träna på. Om det blir många saker kommer utvecklingen att ske långsamt.
- gör en priolista, det man tränatr mycket på blir bättre.Tänk även på att hur en domare dömer när Du gör priolistan, det ska löna sig på tävling.
- Utvärdera din priolista efter 3-4 veckor, har du inte fått väntat reslutat? Ändra i träningen!
- gör en ny priolista!

FÖRBEREDELSER:
- Praktiska, t.ex. träna hunden på att bo borta.
- Rutiner, föraren ska ha rutiner för att vara beredd på de olika delaran, t.ex. packa väskan likadant varje gång, träning som tävling. Ha tävlingsmässiga rutiner, momentrutiner som hjälper hunden i aktivitetsnivån. t.ex:
  * var konsekevent med momentrutinerna från start, börja med stora rutiner och minska ner dem. 
  * hunden ska veta exakt vad som kommer
  *  det kan vara ord och hndlingar
  * blick och/eller ord
Carin sa att detta är kanske mest för förarens skull, men hon vågar inte chansa utan dem. 
  * om hunden svarar på momentrutinen, men svarar fel, då ha rman gått för fort fram, tänk på att det är jobbigt med ominlärning, så stegra gradvis.
 * har man trappat ner momentrutinerna kan man alltid gå tillbaka till de stora rutinerna om hunden behöver det. Träna på att se när de större rutinerna behövs. 
  * tränar mycket på att hunden ska lyckas på första försöket.
  * behöver vi gasa, bromsa eller mer koncentration? Detta styrs av momentrutinerna och belöningarna.
  * momentrutinerna ska sitta i ryggmärgen.
- Belöningar
  * hunden ska uppleva det som en belöning och inte en bestraffning
  * belöningen ska fungera överallt, på tävling och på träning.
 * det ska vara genuin uppskattning till hunden.
  * hunden ska veta att det kommer en belöning, det gäller bara att vara uthållig.
- Miljö
  * viktigt med miljöträning, hunden ska känna igen alla miljöer som den kommer till, te.x. trånga utrymmen, höga ljud, lek i nya miljöer för träning och lika viktigt, lär hunden att koppla av i nya miljöer.
  * det är en stor skillnad på att vara inomhus och utomhus, men hunden ska känna igen sig vilket underlag den än kommer till. 
  * passa på¨att tävlingstrna i nya miljöer genom att leka med hunden. Lägg ribban skitlågt i början och öka sedan. Tävlingsträning är inlärning och kontollera vilka faktorer finns det i denna miljö? t.ex. regn påplåttak, fönster och skumt underlag.
- Störning (naturliga)
  * okänd tävlingsledare och domare
  *  utrustning --> hunden ska känna igen allt, från tejpbitar till apporter.
  * väder
  * ljud
Gör allt för att lyckas genom att optimera!
För att få variation i träningen ha 10 olika uppsättningar med apporter, då är du förberedd. Om det kommer en 11:e uppsättning så fine, du har gjort allt för att optimera. Ju mer man tränar, ju mer natrurligt blir det. försök att få med en tävloingsmässig störnig vid varje träningspass. Ta del för del och tänk på att störningen måste upplevas som positiv.
Den mentala bubblan
- Fokus
- Koncentration
- Självförtroende
- Inre och yttre faktorer, känslor får inte komma in.
- Individuellt hur man "hamnar" i den mentala bubblan.
Hitta din bubbla först och bjud sedan in hunden i den. Träna först själv i din mentala bubbla, det vill säga, torrgå. Det ska inte nötas på din hunds självförtroende om du inte klarar av att vara i bubblan. Jag som tränare och förare bestämmer när jag kliver ur och i bubblan, ha en på och av knapp i bubblan. Viktigt är att man inte får gå upp så i sin bubbla att man glömmer sin hund. Lär känna dig själv och veta när Du ska gå in i bubblan, t.ex. dagen innan, på gruppmomenten? 

KOST OCH HÄLSA:
- orka ha fokus och koncentration
- kondition på föraren
- matvanor, pröva inget nytt som gör att du får magknip, utan se till att du har rätt förutsättningar för att inte vara trött och grinig.
- teamet

TRÄNINGENS DELAR:
- Grund, tex. följsamhet för fria följet, bakdelskontroll och position (var ska hunden hålla sitt huvud?) Grunden är en förutsättning, olika delar väger olika tungt i förhållande till hur lång tid det är till tävling, t.ex. helhet/ detaljer vs detaljer/ moment. 
- Detalj/ moment, det är lätt att fastna i detlajer och momenten.
- Helhet/ kedja. Helhet är hela moment och kunna göra detaljer ihopsdatta i moment.
- Tävlingsträning, t.ex. uppvärmning  på en annan plan och gå en och gör ett fritt följ med kommendering.
- Ha en balans mellan att tänka och träna, hos oss förare.

TÄVLINGSTRÄNING
- Vad menar vi egentligen med tävlingsträning? Kommendering, ny miljö, nya rutiner, inga belöningar, krav, nervös förare... Hunden ska tänka "en helt vanlig dag på jobbet" och om alla delar är tränade med vanlig förarre så är skillnaden mellan träning och tävling inte så stor.
- När ska man starta tävlingsträningen? Helst igår... 
  * tänk över dina ambitioner
  * det ska vara en naturlig del i träningen
  * när?
  * moment och delar
  * hur utvecklar man med en rutinerad hund? Gå hela tiden vidare i träningen, ändra på saker i hundens omgivning.
  * gasa och bromsa, hur kan du få hunden i rätt aktivitetsnivå? Innan momentet, under momentet och efter momentet? Växla mellan gas och broms och ha ständig koll. Och det tåls att sägas igen, även om man VET det så går det på röven ibland ändå, ingen hund behöver bara bromsas eller bara gasas, någon gång kommer det slå över och det måste man hinna se och det är svårt, för vi blir hemmablinda.
* säkert, enkelt och uthållighet. Detta inkluderar förberedelser, one-by-one övningar där du får svar på vad kan din hund på första försöket? Detta ger mycker information om den fortsatta träningen. Se till att Ni, nästa gång, inte har samma fel och om det blir fel, så ska det vara nya fel. Detaljträning handlar mycket om upprepningar, one-by-one handlar om en chans. Var klar med vad ett misstag i one-by-one övningar är för dig?
  * bli bättre än bra med överträning som ska vara en utvecklande process, ha roligt med det och gör det inte för svårt. Lägg på en eller två dimensioner till på träning, våga utmana ditt team. Detta ska göras för att få säkrare moment, vara bättre förberedd på tävlingsmässig situation och få ännu roligare träning.

PLAN-DO-CHECK-ACT:
Detta ska vara som ett snurrande hjul med välsmorda kugghjul.
Detta är den del i föreläsningen som var extra extra intressant och egentligen väldigt logiskt, men ändå svårt att hänga med! Om man ibland tycker att man själv är nördig, är det ingenting järmfört med Carin och Maria och ärligt talat, jag skulle vilja nörda så, men det kommer krävas mycket träning.
 - Planera inför tävling.
  * Planera med kvalitét
  * Planen ska vara effektiv
  * Planen ska innehålla en målsättning för tävlingen.
  * Planen ska innehålla förberedelser
  * Hur gör Du om Du har tävling om en månad?
- Do = tävlingsdagen
  * Här får vi svar på om vi haft kvalité i tävlingen
- Check
  * Når Du upp till dina mål? Här rekommenderade Carin och Maria att ha uppgiftsmål, inte resultatmål då dessa är beroende av andra.tex. domare, andra tävlande. 
  * Ha fullt fokus på det du kan kontrollera
  * Ha en taktik på tävlingen, försök se svårigheterna som du kanske kan se själv eller som ekipagen innan dig visar. 
- Act
  * Utvärdera träningen, tävlingsträningen, tävlingen och dra lärdomar av de olika delarna. Tänk på att utvärderingen blir planeringen för nästa träning. 

Som sagt,  detta är inget som Carin och Maria kommit fram till över en natt, utan de har testat och utvärderat. Är otroligt imponerad av dessa två hundförare som uppnått stora meriter och Maria som har hållit på väldigt länge med detta och vill fortfarnde utveckla sig, snacka om drivkraft! Carin imponerar stort på mig då hon har gjort 10 stycken elittävlingar och det har resulterat i två SM-silver och ett SM guld och hon har alltid vara bästa svenska ekipage på alla stora mästerskap när de tävlat i landslaget. Imponerande, minst sagt! Och vi har bara fått en liten insyn i Carina värld. 

Hoppas Ni fått en bra läsning och även om detta är ett långt inlägg, så kan jag säga att jag har bara skalat lite på toppen av isberget. Så mycket bra inputs jag fått i helgen! 

Ha det fint!
Läs hela inlägget »

Imorse åkte jag tillsammans med Helena till Kungsörs hundarena för att delta på dag 1 av 2 på Maria Brandels clinic. Inspirerande dag som jag ska försöka att sammanfatta.

Dagen inleddes med att Helené Lindström och Jenny Wibäck föreläste om:
STARKA TILLSAMMANS- tävlingspsykologi/ mentala förberedelser för att trivas i tävlingssituation.
Detta är ett litet axplock av vad de pratade om.

Jag jobbar själv med mental träning och tycker att ibland är det solklart och iband väldigt luddigt. Tycker att ibland är saker så självklara att sätta namn på och ibland väldigt svårt. Ju mer jag tänker på mental träning och blir medveten om mina tankar,  ju svårare är vissa saker och vissa andra blir enklare!

De bägge inledde föreläsningen med frågan: "mental träning, behövs det?"
Jag tycker den behövs för egen del, dels en trigger och dels för att få något annat att tänka på, så jag satt med öronen vidöppna under tre timmar.

Defintionen av mental träning är träning av antal tekniker för att styra våra tankar dit vi vill. För att bli duktig behöver vi träna varje dag på den mentala träningen och inte bara inför  och på tävling.
De fyra mentala byggstenarna är:
1) Nervositet--> undvika eller hantera?
2) Positiva känslor och flow --> hur skapar vi det och hur behåller vi det?
3) Visualisering --> se och uppleva det inom sig med bilder.
4) Mentala förberedelser och rutiner --> här ryms igenkänningseffekten, både för förare och hund.

Vi tränar ofta på att vara osvensk och att vi "är bra", men vi måste även träna mentalt på misslyckanden, att när de sker kunna hantera dem.

Viktig poäng är att mental träning är ingen ersättning för praktisk träning. Helené hade ett exempel på hennes mentala tränare som hjälpt många golfare och innan han tog åt sig dem som klienter så följde han med dem på en golfrunda och väldigt ofta fick den eventuellet blivande kunden höra att han inte kunde hjälpa dem då de helt enkelt inte var tillräkligt tekniskt duktiga golfare för att den mentala trningen skulle göra skillnad på slutresultatet. Den mentala träningen kan vara utslagsgivande då alla ens medtävlande är på hög nivå.

Om föraren är mentalt förbered på sina uppgifter och sköter dem så är det lättare för hunden att göra sina uppgifter.

En frågeställning under föreläsningaen var:
* Vem sätter gränserna för hur bra Du kan bli?
Ställ dig frågan:
- Hur bra kan jag bli?
- Hur bra kan min hund bli?

Alla har vi moment som vi ogillar att träna. Vilket är ditt? Välj ut det och ställ Dig frågan, hur hade det momentet sett ut om Du älskat det?

En del säger att de kan inte träna utan tränigskamrater, men man har ju hunden att träna med och att det handlar om självdisciplin och självrespekt. Om Du haft den självdisciplin Du velat haft, hur hade din dag sett ut då? Vi sätter många gränser för oss själva. 

Alla tankar vi tänker om oss själva är mental träning och om vi då tänker 99% negativa tankar om oss själva så kommer vi utvecklas i den riktningen.
En funderare, vad säger vi till oss själva i motgång?
- "usch, vad jag är dålig."
- "idag blev det för svårt, nästa gång ska jag vara förberedd."
Vad tycker omgivningen om Eran prestation? Egentligen har Du ingen skyldighet gentemot andra att prestera.
Vad säger Du till Dig själv vid medgång?
- "Jag är grym!"
- "Vilken tur jag hade idag!"
När någon ger en komplimang, säg Tack, istället för att komma med meningar som " vi hade tur idag..." o.s.v.
Vilka tankar hjälper/ stjälper Dig innan, under och efter träning/ tävling?
En väldigt rolig sak som Jenny pratade om är anspäningsnivån och nervositeten. det där hugget i magen, gör det inte till en fiende, utan bli vän med det och känns Dig trygg när det hugger till i magen. Jenny hade som exempel att döpa "hugget" till t.ex. Börje. Liksom "hej Börje, nu kör vi!". 
 Att ha en viss nervositet/ anspäning är bra, inte för lite eller för mycket. Får Du frågan: "är du nervös?" vid tävling. Nervös är ofta ett negativt laddat ord och svara då istället: "jag är laddad/ taggad"

Är känslan i träningen viktig?
Svaret är både ock. Om man alltid går från träningen med en go känsla, så kan det vara så att man inte tränar tillräkligt utvecklande.
Vågar Du släppa på kontrollen?
Är Du passagerare, kartläsare eller förare i ditt "team hunden"? Målet att sträva efter enligt Helené är en kombination mellan kartläsare och förare. 

Något som jag funderat mycket på senaste tiden, då Ferri och Uma skiljer sig rejält åt som individer satte Helené och Jenny ord på:
"mentalt acceptera sin hunds personlighet så jag jobbar MED hunden och inte EMOT den".

Hur ser Du på din hund?
- som art?
-som individ?
- som lagkompis?
- utifrån dina ambitioner?
- utifrån dina upplevda förväntningar?  
En tane som jag gillade vääldigt mycket är att i varje svaghet finns det en styrak, det gäller bara att hitta den.

Vi fick till uppgift att visualiera den sista tävlingen tillsammans med våran hund och målet var att frå fram känslan. Jag lan säga att det gick inte... Jag fick tårar i ögonen bara jag tänker på att gå in och göra sista tävlingen tillsammans med Uma.  Jag fick så starka känslpr där jag satt i stolen i Kungsörs Hundaren att jag fick avbryta tankarna, för annars hade jag suttit och storgrinat. Tänk ändå, vad tankens kraft är häftig!
Medskicket från Helené och Jenny var, varför känner vi inte såhär varje tävling?

Vad är vår uppgift som förare i träningen och på tävling?
I träningen:
innan: --> ju tydligare planer ju lättare att genomföra, vad har Du för plan B? 
under --> egen attityd och fokus, se objektivt på det som händer, lägg inte så mycket känslor i det.
efter --> analysera, vad gick bra och varför gick det bra? Vad ka jag förbättra till nästa pass?
På tävling:
innan --> vad har jag för mål? Hur ska jag värma upp och varför värmer Du upp? Påminn hunden om det som är svårt, hitta ditt eget sätt, var förberedd på plan B, C, D..., var förberedd på dina uppgifter som förare. 
under --> sköt ditt uppdrag som förare, se varje moment som en ny tävling, presentera din hund så Era styrkor framhävs, försök inte att ändra något eller bli någon annan.
efter --> bestäm när Du går av om Du är nöjd eller inte, gör detta innan Du träffar någon som talar om för Dig hur det gick.
Rusta Dig fär att tåla motstånd och agera som en vinnare innan Du vinner.
Helené och Jenny var överens om att mål och ambitioner ska stämma överens, höga mål och låga ambitioner är en dålig kombination.
Ha en plan B när det inte går som vi tänkt oss. Var förberedd så är Du trygg och oftast så sler inte misstagen då, men om det händer är Du förberedd och är på tå.
Var förberedd på misstag och våga se sanningen i vitöga.

Sista medskicket från föreläsarna är:
Ge dig själv förutsättningar att göra Din grej tillsammans med Din hund!

Efter lunch var det dags för norska Maren Teien som vunnit VM och NM i lydnad med sin hund Amira. Maren förläser om ÖVERTRÄNING.

Enligt Maren är överträning ett verktyg i träningen. Hon sa själv att hon var på clinicen för att lära oss att släppa ner axlarna och ge oss att träning är inte så jävla svårt ;-) Redan här kände jag att det skulle bli intressanta tre timmar med Maren, stengillade henne från första meningen! Maren skulle iunder dessa tre timmar hjälpa oss att få mer skoj i träningen, snabbare framgångar i träningen och höja motivationen i hundträningen.

Förarens viktiga uppgifter i hundträning är att  ha tekniska träningsfärdigheter, ha god kunskap om hundspråk, kunna göra en god analys av hundens beteende, ska kunna bygga en teamkänsla tillsammans med hunden och lämna känslorna i bilen (världen går inte under för att Du får en nolla i protokollet).
Men den viktigaste uppgift som förare är:
- det ska kännas som ett team tillsammans med din hund, som "du och jag Alfred".
- övervinn tillsammans
- ha fullt förtroende för tränngen och våga prova (vi måste lita på varandra).

Och nästa fråga då, varför ska vi överträna?
- ökad övervinning och därmed ökad teamkänsla.
- teamet får erfarenheter att man klarar av uppgifter som man inte trodde var möjliga
- snabbare utveckling i träningen
- det kommer kännas lätt att tävla
- ökad motivation och koncentration hos både förare och hund.

Maren skickade med att vi måste våga ta risker utanför vår comfortzone, då kommer under att ske.
Fråga Dig själv tre frågot om Du tvekar:
- vad är det värsta som kan hända?
- vad hände rom jag inte tar risken?
- vad händer om det går?
Ge lite mer faen! (Strunta i det!)

Huvudtipsen till oss från Maren är:
- ge lite mer faen!
- ta mer risker!
- ge full gas!
- sätt höga mål!
- få en snabb utveckling!
- det är ingen annan än du som bryr sig om dina mål!

Men vad gör man när det fastnar i träningen?
- sannolikhetstänk/ trolighetstänk, det vill säga vad är sannolikheten att det händer igen?
- fråga Dig själv: "om jag gör såhär, är det troligt att det blir bättre då?" våga testa!
- tänk själv och vågra prova.
- ställ dig frågan, om du tränar så bra Du kan, är det sannolikt att det går bättre då?

Maren har en checklista när hon åker hem från träningen som hon ställer till sig själv, när hon sätter check på samtliga, då har hon haft en bra träning. Listankommer här:
- har jag haft en en tydlig framgång?
- är det skoj för alla involverade?
- tydligt för hunden att förstå
- ger övervinningar tillsammans
- stärker teamkänslan
- bygger hundens självförtroende, så att den vågar prova.

Efter cirka 30 minuter teori var det dags för praktisk träning:-)
Maren uppgav att överträning kan göras i inlärningen.
- Gör hunden fel två gånger i rad så ska den stora alarmklockan ringa.
- Ta fram teamkänslan när det blir svårt, gör inte uppgiften lättare, men visa hunden istället.
- Hundens uppgift ska vara densamma i hela övningen t.ex. springa till rutan, men föraren ändrar sig, t.ex. skicka hunden genom publiken, skicka hunden när du står med ryggen åt rutan o.s.v. För när vi blir konstiga så förstår hunden uppgiften ändå.
- Strunta i detaljerna i början av överträningen/ strörningsträningen, utan belöna att hunden gör utförandet. 
- Om hunden är tveksam till uppgiften och sedan utför den, belöna det!
- Ju bättre Du belönar, ju snabbare kommer utvecklingen att gå.
- Belöningen ska spegla din känsla av att ditt hjärta bubblar av glädje.
- Hunden ska tänka: "nu gäller det att koncebtrera sig, för vad som helst kan hända".
- Om hunden har svårt för något, ta det steg för steg, men fortfarande i en snabb utveckling.
- Om något är svårt för hunden ge den en superbelöning när den klarar uppgiften, den ska känna att den är världens bästa! Även om den tycker att något är läskigt så ska den känna efteråt- "fy fan vad häftigt".
- Om hunden upplever störningarna i fria följet som jobbiga och vill skynda sig förbi, gå sakta eller gör en halt och belöna att den klarar av störningen.
- Träna på att hunden generaliserar andra konstiga saker.
- Skilj på störningsträning och överträningen, en bra regel är att störning är leksaker.
- Få hunden att förstå sin uppgift, använd belöningen som timing för att få den att förstå.
- Överträning är inte "bara" galenskaper.
- Belöningen ska vara en skål med kött i jämförelse med störningen som en "torr"kula.
- Sänk farten för att hunden ska hinna tänka och ta kontakt med Dig.
- Överträning är planlagd träning.

Jag gillade verkligen Marens sätt att träna hund! Blir lite lätt avundsjuk på norrmänn som lisom verkar ha nära till glädjen och skratt i hundträningen, men med även en portion allvar och framgång! 

Första dagen på clinicen gav en del att packa med sig i ryggsäcken och det ovan är bara en del av allt som sades och visades!

Läs hela inlägget »

Nu har det gått ett tag sedan senaste uppdateringen. 

Ferris tävlingssäsong 2015 avsultades inte riktigt så som det var tänkt, vi hade kommit med på en akl spår i Tidaholm och Ferri började löpa samma dag... Jag ahde på känn att det skulle starta snart, men höll tummarna. Klev upp 04:00 på tävlingsdagen, drog igång kaffebryggaren och kollade henne en extra gång innan jag åkteoch tur var väl det, för jajemen, hon hade börjat löpa... :-/ så det var bara att skicka ett SMS till tävlingsledaren och meddela att: "tyvärr, vi kan inte komma". 

Vi kom tyvärr inte med på någon mer akl under hösten, så den finns kvar att göra till våren.
 Så vi fokuserar på den starten til våren och tränar inför debuten i klass 3. 

Vi har varit på kurs under hösten för fartiga Siv Svendsen och stränga Jessica Savanljung, en toppenkombination av instruktörer tycker jag! Ferri är nog den hund som jag lär mig mest av, hon är en ärlig idivid, förstår hon inte så gör hon inte. Hennes inlärningsförståelse är enorm, men det kräver genomtänkta träningspass och jag lär mig hela tiden vad hon kräver och utvecklingen går sakta ibland och väldigt fort ibland, så för mig är det svårt att hänga med, men tror att det blir bra till slut ändå.

Det vi gör mycket är att vi mixar fart och koncentration , samt att hon måste lära sig att jobba på även om det är svårt, att liksom kaval upp, men vi lär oss, hela tiden!

Må så gott!

 

Läs hela inlägget »

Vilken häftig tävlingshelg jag haft tillsammans med tjejerna :-)

Igår debuterade Ferri i lydnadsklass 2 på Hallsbergs BK. Vi kom cirka 30 minuter innan samling och klass 3 var igång. Innan klass 2 så skulle klass 1 köra sitt program, så vi hade gott om tid på oss. Ferri är inte en hund som man behöver värma speciellt mycket, jag ställde upp en ruta för att kunna belöna henne för att springa rakt in och bli still och i ärlighetens namn, så är jag nöjd om hon springer in och stannar, struntar i vilken position.

Vi hade blivit lottade startnr 2 av 4. Tycker att något som flera klubbar i vårt distrikt har börjat göra är att ha gruppmomenten sist, tycker det är kanon, men det blir lite större press på tävlingssekreteraren, men då får vi tävlande och publiken köpa lite fika och snacka under tiden vi väntar. 

När det så var dags för vårt program så hade jag värmt Ferri lite med lek och vändningar under fria följet. Hon är verkligen en häftig hund, hon gillar de sociala belöningarna bättre än godis och lek. När vi sedan skulle gå in så kom jag på att jag helt missat att träna på ingångar som börjar med ett fritt följ... Så hon fick gå i koppel och sedan kopplade jag loss en bit innan startpunkten och samlade ihop henne, fina tösen hängde med!

Betyg, (domarkommentar efteråt och min kommentar i kursivt)
Platsliggning: 10
Linförighet: 9, pos, hon var lite mer tittig än vanligt, men slarvig matte har helt missat att träna på att gå mot en ruta utan att skicka till den, men hon sorterade fint.
Läggande: 8,5, något sakta ner, håller med.
Inkallning: 9,5, tassar vid avslut, bra stabilitet, bra fart och aningen slarvig ingång.
Sändande med ställande: 8, lägger sig, helt ok, maxbetyg är 8 vid annan position.
Apportering: 7,5, slarvigt gripande, tappar, jajemen, när jag fick apportbocken så var det en smalare modell än någon vi tränat på, så det blev som det blev.
Fritt hopp över hinder: 9, extra kommando. Ferri har haft svårt att sätta sig på andra sidan, hon lägger sig gärna istället, så jag gjorde även ett handtecken.
Fjärrdirigering: 10, så snygg! Rejäla uppsitt och snabba lägganden! 
Helhet: 10 
Totalt 181,5 poäng och vinst! Duktiga lilla tjej! Hon är så häftig att tävla, hon bara gör och är jag glad så är hon glad!

Idag så ringde klockan 04:25... Troligtvis så har man väl något fel någonstans, men så är det;-) Uma och jag styrde på Hökensås camping och samling för söktävling. Mitt mål vara att ta kontroll över söket och uppletandet igen, vi blev lite kantstötta på Nordiska Mästerskapen (rapport kommer senare om det). Vi var två eipage i elitklass sök, jag drog startnr 2. Första ekipaget gick ut och levererade fina 10-10 på söket. När vi sedan gick in så hade jag fortfarande min "jävlaranamma" instinkt! Skickade först åt höger och jon drog framåt i rutan, jag var inte nöjd, ropade in henne och skickade om och hon väljer en annan väg, men fortfarande inte den jag sett ut, tar in henne och skickar igen och nu har hon föstått att det inte bara är hon i rutan. Sedan är hon så grymt bra hela rutan, hon gör lagom stora slag, superbra tryck i benen, rakt ur, och framåt, inte tt bakslag och inget tjafs! Hon gick så grymt bra! Betyg 10-10. Sedan blev det en trevlig väntan i skogen då högre och lägre hundarna skulle köra sitt sök. 

Tillbaka på klubben så var det lumch och sedan uppletande. 1:a ekipaget fixar in fyra föremål och fina 9,5 i betyg. Uma går in och hittar ett föremål på första skicket, sedan så fladdrar hon ut åt vänster, utanför rutan och ropar in henne och skickar och hon hottar ett föremål och får det 3:e i näsan påväg in. sedan hittade hon 4:e kort därefter, fick tiden från TL och den var 2:11 :-) hon tappade ett föremål påväg in, så betyg 9-9.

Sedan drog lydnaden igång och Uma var trött  huvudet och pigg i kroppen, ingen bra kombination. Totalen blev 587 poäng cert och vinst. Även om jag velat att vi fick lite högre poäng i vår jakt på poäng till SM 2016, så är jag nöjd med dagen, jag har fått tillbaka komtollen i skogen och därmed är vi inte lika kantstötta längre. Min sök- och uppletandehund är tillbaka <3 <3 <3   

Läs hela inlägget »

I fredags så kopplade vi på husvagnen och drog till Göteborg-Mölndals Brukshundsklubb (GMBK) och deras stortävling, Grand Prix. Ferri var anmäld i lydnadsklass 1, precis fyllda 11 månader. Hon känns väldigt stabil, annars hade jag inte anmält henne, men jag behöver ha anmälda tävlingar med hundarna för att få kvalite i träningen och se utvecklingen. Det är alltid spännande att starta en ny hund på tävling.
Från början var det 27 hundar anmälda till klass 1, 15 kom till start. Vid lottningen så drog jag startnummer 14 tull oss, dvs, nästsist. Jag hoppades bara på att vi skulle få gå innan det blev alltför mörkt och skumt på planen.
Vi började med platsliggningen, när jag kopplade loss henne så la hon sig utan kommando. Senaste dagarna har jag lagt fokus på att hon ska lägga sig på första kommandot. Jag satte upp henne igen, då TL inte hade sagt att vi skulle lägga ner dem och därmed har momentet inte börjat. Jag hann precis få upp henne när TL beordade oss att lägga hundarna. Ferri låg fint, trots att hunden till höger om henne vödrade mot henne och kröp lite. Hjärtat slog hårt! Vi fick betyg 7 på platsen då domaren dömde att hon lagt sig i nan kommandot, samt att hon inte satte sig upp på första kommandot. Sådant som händer i bedömningssport. Tandvisningen var enligt domaren utmärkt.
Sedan blev det lite väntan, många duktiga hundar var inne. Klass 2, körde på planen bredvid och bakom oss hade vi klass 3 och elit (som var uppdelad på två ringar), så störningsmoment fanbs, helt klart. Jag gick in och fokuserade på att köra på och ge Ferri en go känsla på planen. Hon är väldigt tacksam, är jag glad är hon glad. I linförigheten kändes hon riktigt fin, hon var inte störd av planen bredvid. Hon kändes följsam och hade fin kontakt. I läggandet så bara flöt det på och fin inkallning, aningen snett sitt på avsluter. Ställandet gjorde hon fint, men satte sig före mitt kommando. Apporteringen var hon lite tveksam vid, men gjorde den bättre än jag hade förväntar mig. Hoppet va prickfritt.
Helhetskänslan var fantastisk och vi var verkligen i bubblan. Ferri kändes följsam och koncentrerad.
Betygen:
Platsliggning: 7
Tandvisning: 10
Linförigheten: 9
Läggande: 10
Inkallning: 9
Ställande 9
Apportering: 9
Hopp: 10
Helhet: 10 med kommentaren "lovande ekipage"
Totalt 178 poäng
Har gått runt hela helgen och myst över Ferris fina debut, känslan inför framtiden är go.
Igår så tittade vi på alla duktiga elipage som tävlade och jag blev rejält tävlingssugen. Vi fick möjligheten att träna i uppletanderutan efter att dagens tävlingar var klara och vi fick även köra i deras fina sökbana som 12 elithundar gått i. Väldigt fina legor. Tack gänget som figgade åt oss, grymt mycket värt. Uma kändes riktigt fin i söket, bra träning inför Nordiska nästa helg.
En hel del lydnad har vi hunnit med också, såklart, typ kasta 2 kg träapport, inte helt lätt.
Så nu är det bara hem och tvätta, träna och packa, för onsdagmorgon drar vi vidare till Uppsala och uppstart mrd landslaget inför Nordiska Mästerskapen

Läs hela inlägget »

Förra helgen genomfördes en av årets höjdpunkter för oss Bruks-nördar, nämligen Bruks- och IPO SM. Detta år så var det Malmö som stod som värd för Svenska Mästerskapen. 

Väldigt roligt att vi bägge två var kvalade med varsinn hund i olika grenar, Uma i sök och Sky i spår. Mästerskapen inleddes med invigning och lottning på fredagen för att sedan genomföra platsliggningen. Rapporthundarna fick även göra sitt uppletande på fredagen.

Sky blev lottad i grupp B som skulle börja med spår på lördagen och Uma fick startnr 11 och skulle börja med uppletande vid 9 på lördagen. Bägge platsliggningarna gick fint.

Spännande för iår var att man som tävlande själv fick ta sig ut till samlingsplatser för vidare transport till spår- respektive sökmarkerna. Fredrik och Sky fick tyvärr bakspår men alla pinnar :-) Det som var genomgående med uppletandet var att det var väldigt svårt för hundarna. Uppletanderutan låg precis intill havet och området var avspärrat med kravallstaket och innanför där så var uppletanderutan uppmärkt. Det blåste verkligen åt alla håll, baslinjen var parallellt med havet, så havet låg till vänster och sedan var det publik på tre sidor, inte helt lätta förhållanden för hundarna och många hundar nollade uppletandet. Jag började att skicka på vänster  sida och Uma drog rakt ut och hittade ett föremål direkt, hon tog in ett föremål på nästa skick och jag drog en lättad utandning, nu hade vi betyg iaf. Sedan jobbar Uma på rejält bra och inom sista minuten så får hon in 3:e föremålet, YES!! Betyg 7-7. Sedan så var det bara att hoppa in i bilen och åka mot samlingsplatsen för söket. Vi skulle gå ut som startnr 1 i vår grupp och hade en starttid klockan 12:55. Det var 7,5 mil till sökrutan. Vi blev lite sena i vår grupp till samlingen och sedan var det ytterligare 20 minuters resa till sökrutan, så det blev tight med tid när vi kom fram, domarna var påväg upp till rutan precis när vi anlände. Även om jag hade förberett allt så blev det ändå snålt med tid för uppvärmningen. Jag försökte gör de förbredelserna som vi brukar och de som känner mig vet att jag är väldigt noga med uppvärmningen. När jag hade värmt i fyra (!) minuter så busvisslar de efter mig och jag får säga till dem att vi måste få en chans att värma upp. Funktionären säger att det tar ytterligare en liten stund att gå till nästa station, så vi går vidare och helt plätsligt är vi vid starten, känner att jag är lite stressad. Uma är flåsig, då jag vill värma upp henne rejält. Tävlingsledaren är jättegullig och säger att vi får en stund på oss, men jag vet ju samtidigt att de väntar på mig, så vi går in och kör. Jag känner mig faktiskt lite oplanerad och ofokuserad och känner att Uma blir trött och hon är mycket flåsigare än hon brukar vara. Vi hittar tre figuranter och det var riktigt slitgöra och hon ställde verkligen upp, finaste gumman! Vi fick avdrag för att hon stannade och drack vatten (vilket inte har hänt på läääänge) samt att vi fick lite oavsökt på sista metrarna på ena sidan, betyg 8,5-9. Det var många höga betyg i söket, så vi landade som nr 8 efter första dagen.

Fredrik och Sky då, jo de åkte tillbaka till tävlingsområdet för uppletande och de fick in ett föremål och Sky letade och letade, men fick tyvärr inget mer föremål och nollan var ett faktum. De landade på en 18:e plats efter lördagen. 

Söndagen inleddes med en rivstart, då Millis ringde och frågade vart Fredrik var. Han var tydligen efterlyst på lydnadsplanen. Vi hade tittat på alla listor som vi hittade, både på nätet och det som Fredrik fick vid lottningen och vi kunde inte utläsa att hans grupp hade någon annan starttid än  klockan 9. Så nu vart det bråttom från campingen och frågan var om de skulle få starta överhuvudtaget. På tävlingsområdet tog jag kontakt med överdomaren som förstod vårt problem direkt och skulle prata med funktionärerna i spåret. Tydligen var det ytterligare en i spårhundsgruppen som missat sin lydnadstid. Efter lite väntan fick vi beskled om att Fredrik och SKy skulle få gå in och göra sin lydnad och som de gör det :-) De går in och levererar spårhundsgruppens bästa lydnad! Fantastiskt härligt att se Sky som nu gjorde sin sista tävling som 10,5 år och han gör det så bra! De avancerade 8 platser med sin lydnad och kom 10:a totalt. Så nu ska Sky få bli pensionär och han avslutar på ett riktigt fin sätt.

Och så till Umas lydnad. Det var mycket upp och ned, sämsta var krypet och framåtsändandet, men det har varit akilleshälarnma på senste tiden och våra quickfix gick helt enkelt inte genom. Men iår var hon inte störd av publiken, även om vi fick en svår störning i form av fotbollsspelare, så det blev lite extrakommandon här och där. Vi tappade vår 8:e plats som blev en 9:e plats totalt. Kan inte vara missnöjd med det, då hon har hittat 3 föremål på uppletandet och 3 figuranter. 

I lördags så började jakten på nya kvalpoäng och vi böjade på Falbygdens BK. Vi fick där ihop 9,5-9,5 på söket, 10-10 på uppletandet och sedan en fin lydnad på 262 poäng, så totalt 597,5 poäng :-) vinst och cert.

Söndagen så var det DM i sök på Kopparbergs BK. En tuff bana som Uma jobbade på fint i. Banan gick på en häll, med starkt kuperad terräng på bägge sidor, på höger sida så var det en kraftledningsgata ute på 40-50 meter. Vinden ställde till det lite för oss idag, men väldigt roligt att det blev tekniskt svårt. Uma fick figge nr 2 i näsan när hon kom in från markeringen på figge nr 1. Sedan när jag skickade ut henne på vänster sida så blev hon kort över ett berg som låg ca 3 meter från stigen, hon fick antagligen vind på figge 3 och när hon kom över krönet på berget så blev hon väldigt förvånad (hon såg ut som det iaf, liksom "vad gör Ni här"). Jag skickade om henne på vänster sida och sedan så kom hon in till stigen och jag skickade henne på högerb sida, där fick hon träff på 3:e figgen. Så nöjd med hennes jobb, betyg 9-9,5, avdrag för ett grunt slag och troligen för att jag fick ropa in henne när hon blev ståendes på berget. Lydnaden gick ok, men hon ramlade ner från stegen! Vilket aldrig har hänt, hon hade lite bråttom upp, kan man säga... Uppletandet så missade vi ett föremål och betyg 8-8. Kommer inte ihåg totalpoängen, men det blev vinst och 26:e certet och DM-mästare för 3:e året i rad! 

Nu blir det träning inför Nordiska Mästerskapen som går i Vallentuna 18-20 September.

Nedan är bilder från SM som är tagna av Bettan Bergström, Erica Häggström, Maria Nilsson och Richard Lundström (Loboo Hundartiklar). Bilden från DM är tagna av Annelie Rosenborg.

Läs hela inlägget »
Jag är en person som gillar och ha mycket omkring mig och jag gillar att hålla kurser, det  ger mig energi. Den senaste veckan har Fredrik och jag varit instruktörer på ett stort läger i Sala, vi hade varsinn lydnadsgrupp. Jätteroligt och en utmaning att hålla igång i fyra dagar, men samtidigt väldigt roligt. Jag hade en grupp med mestadels ekipage som tränar brukslydnaden. Ett gott betyg är att en av deltagarna, som vid presentationen uppger att denne "hatar att träna lydnad", hade deltagaren en plan efter kursen och verkar än så länge hålla sig till den ;-)

Diskussionerna kom upp ett flertal gånger om varför är det roligare att träna specialen än lydnaden? För min egen del handlar det om att jag vill se resultat i träningen, därför så sätter jag upp mål, oavsett om det är i lydnaden eller specialen. Sedan är det intressant att när ekipagen får störningsträning så blir det ofta mer "vi" mot "störningen" och en teamkänsla uppstår, istället för att hunden och föraren jobbar mot varandra. Detta tror jag är den stora skillnanden mellan specialen och lydnaden. När jag sätter upp delmål och slutmål så ser jag resultat, även på träningen och det sporrar mig.

Direkt efter lydnadslägret åkte jag vidare till Ställberg och hade fyra dagar med sökkurs. Ett härligt gäng med hundar som var/ är i olika utbildningsstadier. Vi har tränat väl och ätit gott, precis som läger ska vara. Så häftigt att se utvecklingen på hundarna och förarna, det ger otroligt mycket energi.  Vi fick vara i fina rutor, både kuperade och väldigt platta, var och en med sina egna utmaningar. Tycker det är häftigt när förarna vågar utmana, både sig och sina hundar, och uttrycket i ansiktet på förarna när hunden är så där duktig som de inte trodde att den kunde vara, det är glädje som instruktör.

På hemmaplan så har vi fått det härliga beskedet att allt är i sin ordning med anmälningarna till SM för Sky och Uma. Och glädjen tar inte slut där, Uma har blivit uttagen att få representera Sverige i sök på Nordiska Mästerskapet som går av stapeln 18-20 september i Stockholm: http://nom2015.sbkstockholm.se/

Må så gott!
 
Läs hela inlägget »

Nellies Lya, länk till gamla bloggen:

http://nellieslya.blogg.se