IMG_4080

Välkommen till oss på Nellies Lya!

Vi som har denna hemsida heter Hanna och Fredrik Högström. Vi bor på landet en bit utanför Örebro tillsammans med fem stycken border collie och sex stycken allmoge, helsingefår. Vi tränar och tävlar aktivt i vallning, lydnad, sök och spår. Vi har även tävlat rapport förut.

Vi tror på att det går att ständigt utveckla hundträningen och få hundarna trygga i sitt arbete. Vi älskar att umgås med våra hundar, träning, tävling och vardag!

Hoppas Ni kommer trivas hos oss på denna sida!
Hälsningar
Hanna & Fredrik

 

Fredrik skaffade sin första hund 1998, det blev en border collietik vid namn Chess. De tränade sök, spår och lydnad. De tävlade elitklass spår och elitklass lydnad. De kvalade in till SM i lydnad 5 gånger och deltog på 3 stycken, de övriga två satte löp stopp för deras start. Som bäst placerade de sig på 9:e plats. Efter Chess så skaffade Fredrik en border colliehane som heter Sky. Tillsammans med Sky har Fredrik kvalat in till lydnads-SM fyra gånger och placerat sig två gånger på plats nr 4:a, Sky har även tävlat Nordiska Mästerskapen i lydnad, de tog brons med laget. Sky har även deltagit in till 3 stycken rapport-SM, med Hanna som mottagare, samt avslutade sin tävlingskarriär med att delta på SM i Malmö i spårhundsgruppen och slutade på en fin 10:e plats och grupens bästa lydnad. Fredrik tävlar just nu Ubbe och Ferri, som bägge är godkända vallhundar. 

Fredrik är väldigt tydlig i sin träning, han är duktig på att förklara för hundarna vad det är han vill lära dem. Fredriks lugna sätt gentemot hundarna och att han alltid är hundarnas trygga punkt, i vardagen och på tävling, gör att hundarna alltid känner igen honom, oavsett situation.

Hanna skaffade sin första hund 1992, en springer spaniel vid namn Sacco. Hanna ville träna och Sacco var nöjd med att träna två gånger i månaden, de hade inte riktigt samma filosofi i träningen. Men Sacco var en underbar familjehund och han fick följa med Hanna när hon flyttade hemifrån. Hanna skaffade en border collietik, Nellie 2002. Hanna var ute efter en hund som ville träna och det ville Nellie verkligen. Tillsammans så började de att utforska lydnadsklasserna och bruksgrenarna spår och sök. Nellie och Hanna deltog på lyndads-SM 2009 och kom på 25:e plats, de har även ett silver i elitklass spår på ungdoms-SM 2005, Nellie är även godkänd vallhund. När Nellie fick sin andra kull på kenneln Gränsvallarna så behöll Hanna en svartvit tik, Uma. Tillsammans med Uma så har Hanna tävlat elitklass sök, de har deltagit på 5 stycken sök-SM och har kommit 6:a som bäst, även deltagit på två Nordiska Mästerskap i sök, där de kommit 5:a som bäst och därmed bästa svenska ekipage. Uma tävlar elitklass spår, elitklass lydnad och är godkänd vallhund. Hanna och Ferri tävlar elitklass spår, klass 3 i lydnad och högre klass sök. Nykomlingen Amina är uppflyttad till högre klass sök och klass 1 i lydnad.

Hanna gillar fart och fläkt i träningen, är nogrann i sin planering och genomföranden av träningen. Hanna tycker att det är oerhört roligt att tävla, att bli prövad i skarpt läge och se om de ligger rätt i träningen. Hannas träningsfilosofi är att utbilda en stabil och trygg hund med stort självförtroende och gott samarbete med föraren. Hannas träningsfilosofi vad det gäller föraren är att även de ska bli trygga och stabila och ha ett gott samarbete med sin hund.